Recruiters liggen onder vuur: waarom Helder! toch een tien met een griffel scoort

Acht van de tien (?) werkzoekenden haken af als ze ontdekken dat ze alleen op detacheringsbasis kans maken op de baan van hun dromen. Waarom? Ze hebben bijzonder slechte ervaringen met recruitmentbureaus.En dus worden alle recruiters over één kam geschoren en als ‘evil’ bestempeld.

Helaas zijn er genoeg jobhunters die dit slechte imago eer aan doen, maar er zijn ook zó veel goede recruiters die wél kunnen lezen en luisteren. Die eerlijk zijn en hun afspraken nakomen, want dát vinden sollicitanten het allerbelangrijkste, zo blijkt uit ons eigen onderzoek naar de vraag wat kandidaten verwachten van een recruiter en wat zij cruciaal vinden in de samenwerking. Tja, en omdat we toch al in gesprek waren, hebben we maar meteen gevraagd hoe de respondenten HELDER! Personeelsmanagement als recruitmentbureau waarderen…

Wij zijn het zat, dat eeuwige gehak op ‘de recruiter’. Niet dat de snijdende kritiek van werkzoekenden onterecht is, integendeel… Er zijn inderdaad veel recruiters die iedere dag opnieuw een duit in het zakje doen om het imago van een complete beroepsgroep naar de haaien te helpen. Daar zijn alle goede personeelswervers (zij die wél luisteren, die jou als kandidaat wél serieus nemen en die je wél functies aanbieden die 100% matchen met jouw wensen en expertise) de dupe van. Wij ook.

Alle reden om zelf het heft in handen te nemen. De afgelopen maanden gingen 6 HR-studenten van Avans Hogeschool in Den Bosch voor ons op onderzoek uit. Wij wilden weten: wat vinden kandidaten belangrijk als ze met een recruitment-bureau in zee gaan? Waar zijn ze naar op zoek? EN: hoe beoordelen zij HELDER! Personeelsmanagement als recruiter?

We hebben kandidaten uit onze eigen talentenvijver uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen en iedereen zei volmondig ja. En wat blijkt, HELDER! Personeelsmanagement scoort een tien met een griffel als het op betrouwbaarheid aankomt.

De belangrijkste uitkomst

Betrouwbaarheid, dát staat voor werkzoekenden met stip op 1 als je ze vraagt wat ze verwachten van een goede recruiter, zo blijkt uit ons onderzoek. En als het érgens aan schort in recruitmentland is het dat wel. Juist het gebrek aan eerlijkheid is één van de redenen waarom ‘de recruiter’ zo verschrikkelijk onder vuur ligt. De meest gehoorde punten van kritiek op jobhunters zijn:

  • Ze luisteren niet.
  • De vacature die ze je aanbieden matcht totaal niet met jouw c.v., expertise en wensen.
  • Ze geven je het gevoel een poppetje te zijn, een nummer. Zonder enige oprechte interesse in jou als persoon.
  • Ze beloven je gouden bergen, maar als puntje bij paaltje komt, blijft daar weinig tot niets van over.
  • Ze komen hun afspraken niet na of je hoort eenvoudigweg niets meer; alsof ze van de aardbodem zijn verdwenen.
  • Ze leven bij de wet van de grote getallen.

Dit kan echt anders, dat blijkt wel uit ons onderzoek en het prachtige resultaat dat wij op ons conto mogen schrijven. Er zijn talloze recruiters die, net als wij, mensen-mensen zijn. Die oprecht het allerbeste met jou voorhebben en die maar één doel voor ogen hebben: het vinden van de perfecte match.

Dat laatste is ook onze passie en dat betekent dat wij iedere kandidaat op handen dragen. We gaan samen in gesprek om jou als mens te leren kennen, je sterke en je zwakke punten te ontdekken, erachter te komen wat jou drijft, wat je wensen zijn. Want alleen zo kunnen we je het allerbeste helpen om de baan van jouw dromen te vinden.

Omgekeerd weten onze opdrachtgevers (werkgevers en ondernemers) ook dat wij zo werken en zij zijn hier net zo goed bij gebaat; ze hoeven geen doelloze tijdverspillende sollicitatiegesprekken met ongeschikte kandidaten te voeren. Op het moment dat wij een sollicitant naar voren schuiven, dan weet de opdrachtgever dat dit een bloedserieuze potentiële nieuwe collega is.

Wat kun je bij ons verwachten?

Als jij op zoek bent naar een baan en je klopt bij ons aan voor hulp, dan ben je boven alles verzekerd van eerlijkheid. In ons manifest staat niet voor niets: ‘Wij geloven in heldere communicatie; zeg eerlijk wat je doet, doe wat je zegt’. Klinkt logisch en lijkt een inkoppertje, maar de praktijk van de recruiterswereld bewijst het tegendeel. Twee significante voorbeelden:

  1. De informatie die je van ons krijgt over het bedrijf en de mensen die er werken ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek klopt. Wij zorgen ervoor dat je van tevoren al een goede en vooral accurate indruk hebt van je potentiële collega’s en wat er van jou wordt verwacht.
  2. Als je via ons op detacherings- of uitzendbasis aan de slag gaat, hanteren wij dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werkgever. Dus als jij daarna een vaste baan krijgt aangeboden, kom je nooit of te nimmer van een koude kermis thuis.

Dit zijn maar twee simpele voorbeelden van hoe wij invulling geven aan het begrip betrouwbaarheid zonder dat we daarover hoeven na te denken. Voor ons is dit vanzelfsprekend, noem het maar onze tweede natuur.

Als je wilt weten welke ‘eigenschappen’ de respondenten uit het onderzoek ons verder toedichten, dan bestudeer de infographic hieronder maar eens. Hierin hebben we ook de onderzoeksresultaten overzichtelijk voor je samengevat.

Nieuwsgierig geworden wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar… (of thee).

Judith Brouns

Directeur-eigenaar HELDER! Personeelsmanagement